Geschreven krabbels

Ik schrijf 7 november 2017. Dit jaar is er tot nu, heel veel gebeurd. In het voorjaar mocht ik een expositie inrichten in de Hippolytuskerk van Hippolytushoef. Deze vond plaats in de christelijke veertig dagen tijd en had als thema “Kerken en Engelen”. Gelukkig hoefde ik niet zelf de werken op te hangen, daar dit door de kunstcommissie van de kerk werd gedaan. De opening was een groot succes, meer dan 90 mensen waren daarbij aanwezig.
Onder de rubriek “Exposities” vindt u een uitgebreid verslag.

Van de kerkenraad van de Doopsgezinde Kerk in Hippolytushoef heb ik toestemming gekregen een permanente expositie in te richten, een soort gallery. Ik ben daar erg verheugd over, want op die manier kon ik werken die in de berging van het huis stonden, een plekje geven. Door de houten lambriseringen van de kerk  leent deze zich daar uitstekend voor. Een 22-tal werken kon ik daar ophangen. Een kleurrijk geheel, wat het interieur en de entourage van de kerk ten goede komt.

In augustus 2017 mocht ik in het kader van “Kunst en Kippensoep” een expositie inrichten Hotel/pension Van Ewijcksluis in die plaats. De opening was een leuke happening, waartoe een aardig aantal mensen op af kwam. De werken hangen daar een maand, tot de volgende exposant zijn of haar werken daar kan exposeren. Een leuk initiatief van de uitbaatster Marja Smit. Het werk ” Gezicht op Stroe” ging naar een oud-inwoner van die plaats op Wieringen.

Als ik naar de datum van mijn laatste krabbel kijk, dan is het al heel lang geleden dat ik wat heb gekrabbeld. Enerzijds heeft dat een reden gehad. Anderzijds is het ook een kwestie van prioriteiten stellen geweest. Binnenkort ga ik dat weer oppakken. Want er is veel te vertellen….. Tot later! 
De zomer voorbij……..
We schrijven 12 september 2015. De meteorologische herfst is alweer een aantal dagen geleden ingetreden. De zomer is snel voorbij gegaan. Een zomer waarin ik aan het schilderen (te) weinig aandacht heb besteed. Het is ook een periode waarin je meer buiten bezig bent. De zelfvoorzienende moestuin vraagt ook de nodige aandacht, maar is ook leuk om te doen en in de aarde te wroeten. Maar toch ben ik de laatste weken weer leuk aan het penselen geweest en heb daardoor weer een paar werken aan de collectie toe kunnen voegen. Hoewel mijn voorlaatste werk een beschermengel met kinderen voorstelt (zie fotogallery), heb ik voorlopig het schilderen van dit genre even opgeschort. Geïnspireerd door een Mexicaanse schilder wil ik voorlopig mijn toekomstige werken een geheel andere stijl en opzet geven. U vindt het eerste werk van deze nieuwe stijl in de fotogallery. Graag verneem ik uw reactie daaromtrent.
Tot de volgende krabbel!
—————————————————————————————————

Het is vandaag 31 mei 2015.
Het lijkt wel naarmate ik ouder wordt ik ook steeds minder tijd heb. In feite is dat natuurlijk ook zo. De tijd dat je in dit leven bent,  wordt steeds korter en je nog heel veel wilt doen. We hebben het druk met van alles en nog wat. Vooral het tuinieren vergt de laatste tijd nogal wat energie. Sinds begin van dit jaar zijn we bezig om van onze achter- en voortuin een zelfvoorzienende moestuin te maken. Mijn vrouw verdiept zich daar het meest in door boeken en zaaikalenders en internet te raadplegen. Dat het haar aardig lukt daar getuigt onze momentele tuin van. Elk plekje is en wordt benut om te zaaien en te planten. Regelmatig oogsten we allerlei smakelijke groenten. Het is duidelijk dat door dit alles van schilderen niet zoveel terecht komt. Nu zijn we vanmiddag een bezoekje wezen brengen aan de Oosterlander kerk, waar momenteel werken van ondermeer collega hobbyschilder Frans Visser zijn geëxposeerd. Frans schildert voornamelijk landschappen in acryl. Door zijn fraaie werken te zien voel ik mij ook weer geïnspireerd en wil daarom ook weer spoedig aan de slag. Een schrale troost is dat Frans de laatste tijd ook niet veel aan schilderen toekomt. Maar toch…..
Ik wil weer beginnen. Op mijn schildersezel staat nog een beschermengel te wachten om verder te worden getekend. Engelen hebben geduld, maar of ik dat heb?……..

___________________________________________________________________

Het is al weer een tijd geleden dat ik wat aan mijn krabbels heb gedaan. Daarom nu even een update. Het schilderen zit ook niet veel continuïteit in. Het lijkt wel of de tijd mij soms ontbreekt. Deze wordt dikwijls opgeslokt door andere zaken. Toch is het gelukt een dorpsgezicht uit de dertiger jaren van de vorige eeuw in kleur te vereeuwigen. Misschien is het wel leuk om te vertellen hoe dat zo is gekomen.  Ik ben niet echt actief op Facebook. Ik heb er niet zo veel behoefte aan om mijn ziel en zaligheid voor een ieder openbaar te maken. Toch kan een account op FB wel eens handig zijn. Zaken die mij in de alternatieve media raken of grappige filmpjes op You Tube deel ik dan op genoemde social media. Je kan ook lid worden van een groep en daar zaken op delen. Zo ben ik lid van de groep “Je bent een Wieringer als….. en “Wieringers die Wieringen maken”. Op beide groepen komen nog wel eens oude historische foto’s en ansichtkaarten voorbij. Onlangs plaatste iemand een foto van rond 1930 met daarop een deel van het Kerkplein in Hippolytushoef. De fotograaf had zich gefocust op de Doopsgezinde Pastorie die tot in de zeventiger jaren als zodanig heeft dienstgedaan. Het leek mij aardig om van tafereel een aquarel van 40 x 50 cm te maken. Toen het klaar was heb ik eerst gedacht het aan de huidige bewoners aan te bieden, maar naderhand leek het mij gepaster om het de vroegere eigenaar, de Doopsgezinde Kerk, te overhandigen. Het gebaar werd erg op prijs gesteld en het hangt nu aan de rechterwand van de kerk. Een afdruk van het werk is in de Fotogalerie opgenomen.

__________________________________________________________________

Het schilderen van engelen is leuk werk, maar toch gaat mijn hart uit naar het schilderen van landschappen. Ik kan daar niet alleen mijn ziel en zaligheid in kwijt, maar ook je eigen interpretatie van het geen zoals jij denkt het te zien. Impressionistisch schilderen is dat. Ik bewonder al die grote meesters, zoals Claude Monet, Paul Cezanne, Renoir, Van Gogh, Manet enz. Maar ik noem me zelf maar een autodidactische kliederaar, derhalve zonder opleidingen. En ik ben wars van cursussen en in groepen opereren, dus staat me niets te doen dan het me zelf maar een beetje leren. Wel kijk ik soms naar grote schilders op You Tube. Daar kun je een hele hoop van opsteken, maar uiteindelijk bepaal je toch zelf je eigen stijl. Onlangs mocht ik van een vriend in Californië het huis van zijn dochter in Running Spring in aquarel uitbeelden en hangt nu in de hal van haar huis in de mountains van Californië. Het zou een heel gedoe kunnen zijn om een schilderij van 40 x50 cm naar een ander land te sturen, maar een aquarel zonder frame en passe partoute kun je voorzichtig oprollen en in een koker doen. Het versturen van een pakket naar b.v. de States is ook geen kattenpies. Toch kan ik het zelf niet voor die prijs brengen. Hoewel er momenteel (nog) geen sneeuw ligt, is het schilderen van een sneeuwlandschap wel aantrekkelijk. Ik heb daarvoor het kerkje van Westerland op Wieringen gekozen. Het object is al vele malen en op verschillende manieren uitgebeeld, maar ik heb het op mijn manier gedaan. Wellicht dat ik in de nabije toekomst het kerkje nog eens ga schilderen, maar dan vanuit een ander perspectief.

____________________________________________________________________

Aartsengel Uriel

Het schilderij met de aartsengel Uriel is klaar en hangt aan de wand van onze hobbyruimte. Het was erg bewerkelijk, maar heb er wel een goed gevoel over. Aartsengel Uriel is de engel van de wijsheid, briljante ideeën en filosofie. Zijn naam betekent: Licht van God. Je kunt Uriel vragen als je een oplossing nodig hebt. Bijvoorbeeld als je aan het schrijven bent, aan het studeren bent of als je in en zakelijke bijeenkomst zit. Ook als je een situatie wilt overzien kun je Uriel om hulp vragen. Hij helpt je om in contact te komen met je innerlijke wijsheid en verlichting. Uriel wordt ook geassocieerd met magische krachten. Als je dan aan het schilderen bent, dan denk ik vaak wat is het toch fijn om met kleuren te werken. In feite moet ik nu nog twee van deze aartsengelen schilderen. Eigenlijk zijn het twee heel belangrijke, namelijk Michael en Gabriel.
___________________________________________________________________________

Een achter glasschildering

Een achter glasschildering

Het schilderen van de aartsengel Uriel vordert gestaag. De gedaante op zich is bijna gereed. Nu ben ik bezig de wijd uitstaande vleugels gestalte te geven. Het voorbeeld dat ik gebruik is een gebrandschilderd raam van de engel Uriel. Ik hou u op de hoogte van de vorderingen. Vandaag ook het schilderen achter glas bestudeerd. Een heel aparte techniek. Men doet dat met speciale verf. Het grappige is dat men laag voor laag schildert, maar dan in omgekeerde volgorde. Schilder je in aquarel, olie of acryl eerst de achtergrond, zo als de lucht, de bossen aan de horizon, dan bv het huis en als laatste de voorgrond met een hek o.i.d. Nee, bij schilderen achter glas is dat precies anders om. Derhalve eerst de voorgrond en dan opbouwend naar achteren en als laatste de lucht. Je dient heel anders te denken. Hierbij de link naar een tutorial op You Tube hoe dat achter glasschilderen in zijn werk gaat http://www.youtube.com/watch?v=tic5f001Bxg. In januari a.s gaat er in het bijgebouw van de Doopsgezinde Kerk van Hippolytushoef een workshop/cursus iconen schilderen achter glas van start.
___________________________________________________________________________
Vorige week ben ik begonnen met het tekenen en schilderen van de aartsengel Uriel. Een engel met wijd uitstaande vleugels en met prachtige kleuren. Ik teken zo veel mogelijk op schaal. Vandaag probeer ik het tekengedeelte gereed te krijgen om dan morgen te beginnen met schilderen. Hoewel dit de derde engel is die ik ga schilderen gaat mijn hart toch meer uit naar het impressionistisch schilderen van landschappen. In deze manier van schilderen wil ik mij de komende tijd meer en meer verdiepen. Een van de eerste impressionisten was de Franse schilder Claude Monet (zie uitgelichte afbeelding). Een schilder die dikwijls ” water’ als onderwerp in zijn schilderijen had. Na het schilderen van de engel Uriel wil ik mij toeleggen op een winters tafereel van Oosterland. Een opdracht dat is bestemd voor een kennis die ons af en toe wat biologische groente van eigen tuin toestopt. Wieringen heeft prachtige onderwerpen om te schilderen. De expositie in de plaatselijke Doopsgezinde Kerk bevat ook een aantal Wieringer landschappen. De expositie is trouwens nog steeds te bezoeken. Heeft u belangstelling dan kunt u mij altijd even een mailtje sturen (zie daarvoor onder “Contact”.
__________________________________________________________________________
Enige dagen geleden kocht ik in het kleine kringloopwinkeltje aan Kleine Sluis in Anna Paulowna een fraai boek over impressionisme. Een boek dat is gelardeerd met veel foto’s van kunstwerken. Deze stijl van schilderen spreekt mij erg aan. Het kleurenspel is een streling voor het oog. Wat is precies impressionisme? Simpel betekent dat de schilder vastlegt wat hij ziet. Dat kan zijn op het doek, board of papier. Gaan we er wat dieper op in dan is het impressionisme een kunststroming vanuit de schilderkunst en die in de 19e eeuw is ontstaan.De beweging had haar bakermat in Frankrijk. Aanvankelijk ontstond ze als een revolterende beweging tegenover de toen algemeen aanvaarde en officieel door de staat erkende classicistische academische kunst. In de pers werd deze nieuwe vorm van kunst afgedaan als prutswerk waar de heersende geldende normen en waarden met voeten werd getreden. Moeizaam drong het tot het grote publiek door dat deze kunstuiting “toch wel wat had”. Uiteindelijk ontwikkelde het zich tot een totaal nieuwe stijltechnische conceptie die aan de wieg stond van het modernisme uit de twintigste eeuw. Impressionisme is derhalve niet het schilderen van een bepaald object maar meer het vastleggen van een moment, een impressie, met de bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur, een schetsachtige werkwijze en het werken in de open lucht. Nu ben ik geen open lucht schilder, maar werk doorgaans in de beslotenheid van het atelier. In de begintijd van het impressionisme was het maken van een impressie door middel van een fotocamera nog niet zo in zwang en moest men wel schetsen of schilderen in de open lucht. Tegenwoordig gebruikt men een kleine camera om impressies vast te leggen en deze in het attelier meer vanuit het gevoel een eigen interpretatie met veel kleur en licht op het doek of papier vastleggen
De eerste en tot de bekendste vertegenwoordigers van het impressionistisch schilderen waren in die tijd Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas en Paul Cézanne. De impressionisten exposeerden hun werk tussen 1874 en 1886 op acht door henzelf georganiseerde tentoonstellingen in Parijs. Na 1886 werd hun vernieuwersrol overgenomen door neo- en postimpressionistische groeperingen, hoewel de stroming ook na die tijd in diverse landen buiten Frankrijk nog belangrijke bloeiperiodes zou kennen.

2 gedachtes over “Geschreven krabbels

  1. Ik Heb Dit met veel interest gelezen .Zelf kan Ik absolutely niet tekenen of schilderen Heb eens een cursus gevolgt maar resultaat was niet goed Dus laat Ik dat aan mensen over de daar Meer talent voor hebben Vind de twee hier boven heel mooi en erg interesant die achter glas Zie uit naar de volgende geschreven krabbels Groetjes van uit Australie van Jeltsje Postma

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s